Naturalna cegła w kuchni – czy to się sprawdzi?
Czerwona cegła w kuchni prezentuje się naprawdę efektownie. Niektórzy mają to szczęście, że znajduje się ona już w strukturze budynku, wystarczy ją odsłonić. Taka sytuacja ma miejsce np. w starych kamienicach. To prawdziwy unikat, którego można pozazdrościć. Z kolei wykorzystanie cegły w kuchni sprawia, że pomieszczenie staje się oryginalne i klimatyczne. Ponadto czerwona cegła łączy w sobie surowy i przytulny charakter.
Cegła jako materiał naturalny jest wrażliwy na czynniki środowiskowe i niestety nie odnajdzie się we wszystkich pomieszczeniach. Zaletą czerwonej cegły jest jej wytrzymałość i odporność na uszkodzenia. Z pewnością posłuży kolejnym pokoleniom, jeśli oczywiście zostanie odpowiednio zabezpieczona.
Jeśli inwestorzy zdecydują się położyć cegłę w strefie fartucha kuchennego, to narażą jej powierzchnię na działanie wody i wilgoci. Warto podkreślić, że cegła to materiał, który bardzo wolno wysycha. Mogą pozostawać na nim naturalne, trwałe ślady. Cegła jest też trudna w czyszczeniu, a w kuchni zapewne będzie miała kontakt z tłustymi produktami.
Jak zabezpieczyć czerwoną cegłę w kuchni?
Aby uniknąć niekorzystnego wpływu tłuszczu i innych zabrudzeń, a także wilgoci i wody na cegłę, należy ją odpowiednio zabezpieczyć. Służą do tego specjalne produkty impregnujące. Zastosowanie ich sprawia, że tłuszcz i woda spływają po cegle w kuchni prawie jak po płytkach ceramicznych. Impregnację cegły trzeba jednak powtarzać regularnie. Dzięki temu nie będą na niej powstawać ślady tłustych plam, a woda nie będzie wnikała w jej strukturę. Naturalna cegła jest jednak stosunkowo droga, trudno też się ją układa na ścianie – na pewno wymaga to pomocy fachowca.
[ Kuchnia otwarta czy zamknięta? Na jaką postawić?]
Kuchnia z ceglaną ścianą z płytek ceramicznych
Naturalną cegłę na ścianie mogą zastąpić cegiełki na ścianę w kuchni w postaci płytek ceramicznych. Płytki świetnie sprawdzą się w na ścianie w kuchni. Są odporne na działanie wody i wilgoci, a także częste zabrudzenia. Dodatkowo, nie wykazują wrażliwości na promieniowanie UV. Są trwałe i wytrzymałe, a więc stanowią inwestycję na długie lata.
Płytki imitujące cegłę występują w wielu wzorach i kolorach. Świetnie imitują też naturalne materiały jak kamień, drewno czy beton. Są w naturalnym kształcie cegły, a więc mają postać małych prostokątów. Przykładem płytki cegłopodobnej jest kolekcja Metro Light Grey, od Equipe. Taka "cegła" na ścianę w kuchni nie wymaga impregnacji i zabezpieczenia. Ponadto bardzo łatwo i szybko się ją układa. Należy też podkreślić, że jest to mniejszy koszt niż w przypadku naturalnej cegły.
Biała cegła w kuchni
Czerwona cegła w kuchni to na pewno ciekawy i wyrazisty akcent, który ożywia stylizację. Biała cegła w kuchni jest bardziej stonowana, świetnie odnajduje się w stylizacjach skandynawskich i nowoczesnych. Doskonale kontrastuje z czarnymi szafkami, ale i łączy również z białymi frontami. Pasują do niej wiklinowe kosze, lniane i bawełniane tekstylia, a także zielone rośliny. To bardzo dobry sposób na cegłę w kuchni przy stole, gdzie ma panować domowy i rodzinny nastrój. Biel tworzy idealne tło dla dekoracji, w tym przypadku np. zdjęć i pamiątek rodzinnych.
[ Kuchnia w stylu Hampton - Jakie są jej najważniejsze założenia? ]
Cegła i drewno w kuchni
To bardzo zgrany duet. Cegła i drewno w kuchni doskonale do siebie pasują, zarówno w przypadku cegły białej, jak i czerwonej. Cegła między szafkami w kuchni pięknie koresponduje z drewnianymi szafkami i blatem. Uzupełniając wnętrze o metalowe, czarne dodatki, powstaje wnętrze industrialne. Jeśli pojawią się w nim zielone rośliny, minimalistyczne oprawy oświetleniowe w kształcie kwadratu, np. Mr Cute, SternLight to kuchnia nabierze industrialnego charakteru.
Naturalna cegła w kuchni wymaga specjalnego traktowania, jest wrażliwa na zabrudzenia, wodę i wilgoć, potrzebna jest jej impregnacja. Alternatywą dla niej są płytki ceramiczne imitujące cegłę. Są one lepiej przystosowane są do trudnych warunków panujących w tym w wymagającym pomieszczeniu, jakim jest kuchnia.