Trochę historii
Kasia i Arber, ona Polka, on Albańczyk poznali się podczas pracy w gastronomii na greckiej wyspie Kos. Bogate doświadczenie zdobyte w różnych kuchniach świata przywieźli do Polski. Na początku był, trafiony w dziesiątkę, pomysł serwowania albańskiego przysmaku BYREK z foodtrucka w Poznaniu. Następnie, z fascynacji włoską kuchnią zrodził się mały rodzinny biznes w Poznaniu działający pod szyldem Włoszka. Po kilku latach, dobry los splótł drogi Mo i Włoszki, a chęć rozwoju i potencjał połączenia sił dwóch firm pod jednym dachem zaowocowały powstaniem drugiej restauracji - Włoszka 2.0 – w poznańskim salonie Mo!
Dziś w kuchni Włoszki spotkacie całą rodzinę Plaku! Arber przygotowuje dania z mamą Kadrie oraz kuzynami i przyjaciółmi z Albanii. Jak mówi Kasia „Arber i chłopaki to serce restauracji. Ja ogarniam kwestie organizacyjne, techniczne, finansowe, marketingowe.”
Pyszne, świeże jedzenie to nie jedyny powód, dla którego warto będzie tu zajrzeć. Już wkrótce, gdy zelżeją obostrzenia, przekonacie się, że u Włoszki można w dobrej atmosferze porozmawiać o biznesie, a innym razem spotkać się na smacznym, rodzinnym obiedzie. Już teraz zachęcamy, by spróbować tych pyszności w wersji na wynos!
Przepyszne menu
Restauracja ma w repertuarze gnocchi, ravioli, risotto, nie zabraknie makaronów od Włoszki jak chociażby tagliatelle. Będą też sałatki, desery i dania dnia.
Świat pizzy, to odrębna bajka z takimi cudami jak chociażby pizza z gruszką, gorgonzolą miodem i rozmarynem. W pizzy od Włoszki wszystko ma znaczenie począwszy od mąki, po każdy świeży składnik wkomponowany w przygotowane ciasto.
Nie zatrzymujemy się jednak nad potrawami ze słonecznej Italii. Ciekawą alternatywę stanowi we Włoszce kuchnia bałkańska prosto z Albanii i Grecji. Przewidziane jest sezonowe menu różnicowane w zależności od aury i dostępności świeżych składników.
Włoszka będzie zdobywać nasze serca deserami serwowanymi z wyśmienitą kawą. Oryginalna Baklava przygotowana w tradycyjny sposób z receptury Pani Kadrie Plaku może stać się pokusą nie do odparcia.
Sprawdź aktualne menu na Facebooku!
Nowoczesna kuchnia
Najznakomitsze smaki powstają w doskonale wyposażonej kuchni! Firma Lorien Group, która od 25 lat wyposaża najbardziej wymagające restauracje w Polsce i na świecie, uzbroiła kuchnię Włoszki w najnowocześniejsze, dostępne na rynku sprzęty. Serce Włoszki, to dwukomorowy, wyposażony w szamot piec do pizzy wyprodukowany specjalnie dla nas w limitowanej, rustykalnej wersji we włoskiej specjalistycznej fabryce z tradycjami. To jednak tylko wstęp do cudów z dziedziny technologii gastronomii. W kuchni zastosowano wiele innowacji, łącznie z docenionymi na całym świecie pracami polskich inżynierów. Już przy najbliższej okazji przyjrzymy się restauracji dokładniej od strony kuchni, w odrębnym artykule.
Na wynos i z dowozem
Miejsce parkingowe z pewnością nie będzie problemem podczas wizyty u gościnnej Włoszki. Parking przed salonem Mo, w którym znajduje się restauracja Włoszka, zapewnia szereg miejsc parkingowych. Możemy tu zapomnieć o parkometrze, który też domaga się „dokarmiania”, ale nie u nas 😉
Już od końca lutego Włoszka będzie serwować swoje przysmaki w systemie dowozu i na wynos. Zapraszamy do zamówień pod nr tel. 883 222 602, na stronie pyszne.pl oraz za pośrednictwem Uber Eats. Możliwy będzie też odbiór osobisty z Restauracji Włoszka 2.0 położonej w salonie Salonie Mo (ul. Głogowska 248 w Poznaniu) lub dowóz pod wskazany adres.
Mały tygiel polsko – albański, kultura kulinarna Bałkanów i Italii w wyjątkowej oprawie – zaprasza!
Restauracja Włoszka 2.0 przy Salonie Mo już od 26 lutego!
Koniecznie polub fanpage restauracji na Facebooku, aby być na bieżąco z nowościami!
Nie ma jak u Włoszki ! 😉