Piec do pizzy w restauracji Włoszka 2.0
Włoszka 2.0 to restauracja, która stawia na jakość i niepowtarzalny smak przygotowywanych potraw. Specjalizuje się w przygotowywaniu potraw kuchni śródziemnomorskiej, a ponieważ królową włoskiej kuchni jest pizza, serce Włoszki stanowi wyjątkowy piec do pizzy.
Ten element wyposażenia restauracji został wyprodukowany na zamówienie, w limitowanej i rustykalnej wersji. Urządzenie powstało we włoskiej fabryce z tradycjami. To, co wyróżnia ten piec, to dwukomorowe wnętrze. Pozwala ono sprostać oczekiwaniom większej liczby gości i jednocześnie piec do 12 pizz. Piec został wyposażony również w wysokiej jakości materiał ceramiczny (tzw. szamot), odporny na szybką zmianę temperatury. Umieszczony jest on na spodzie, górze i po bokach komory, dzięki czemu wnętrze kumuluje jeszcze większą ilość ciepła. Temperatura w piecu dochodzi do 500 stopni Celsjusza.
Dzięki termicznemu zabezpieczeniu pieca, jego elementy nie topią się, a ciasto nie przywiera do dna. Ponadto, produkty się nie przypalają, a obudowa się nie nagrzewa. Co więcej, restauratorzy doceniają w tego typu wyposażeniu restauracji nie tylko wydajność, ale też ciekawy design, który sprawia, że można go wyeksponować w restauracji.
Ważnym elementem wyposażenia kuchni gastronomicznej Włoszki 2.0 jest także stół do przygotowywania pizzy, który w pełni opracowali ludzie od kuchni z Lorien Group. To, co go wyróżnia, to kamienny blat, który ułatwia wyrabianie okrągłego, cienkiego ciasta. Jego atutem jest także nadstawka chłodnicza, która zapewnia idealne warunki do przechowywania składników, z których powstaje najpyszniejsza włoska pizza.
[ Dowiedz się jak zrobić barek kuchenny! ]
Sprzęt gastronomiczny do włoskiej kuchni
Włoska kuchnia nie istnieje bez makaronów. Aby zagwarantować najwyższą jakość past i serwować je w wydaniu al dente, Grupa Lorien wyposażyła Włoszkę w specjalny warnik. Odpowiednio dobrany stosunek mocy elektrycznej do pojemności urządzenia pozwala szybko ugotować makaron, by docelowo przerzucić go na stację live-cooking, gdzie pasta, gnocchi i risotto są przygotowywane na oczach klientów. 4-polowa kuchnia indukcyjna dostarczona przez Grupę Lorien została opracowana przez polskich inżynierów z Radomia i uzyskała certyfikację według najostrzejszych europejskich norm.
Popisowym daniem Włoszki są jednak krewetki i kalmary w tempurze. Ich przygotowanie wymaga profesjonalnej frytownicy, która nie ugotuje, a usmaży owoce morza szybko w bardzo wysokiej temperaturze. Jak wyjaśniają specjaliści Lorien, przy przyrządzaniu tempury niezwykle ważny jest stosunek mocy do ilości oleju. W przypadku Włoszki na 1 litr oleju przypada 1 kilowat mocy.
Dobra wentylacja to podstawa
Jednak kluczową rolę w restauracji odgrywają urządzenia nie stricte kuchenne, lecz wentylacyjne. To niezwykle ważne, by zapachy z kuchni nie wychodziły poza dane urządzenie. Włoszka 2.0 znajduje się w Parku Design i Sztuki Mo. Podstawowym warunkiem stworzenia restauracji w tym miejscu była idealnie działająca wentylacja. Grupa Lorien wprojektowała w kuchnię Włoszki indukcyjno-kompensacyjne okapy wyciągowe wyróżniające się niewiarygodnymi parametrami. Uzyskały one wynik na poziomie 98% filtracji cząstek tłuszczu o wielkości 8 mikronów, co stawia je na czele światowych liderów branży.
Grupa Lorien, ludzie od kuchni
Kuchnia Włoszki to również najwyższej jakości urządzenia chłodnicze, wyprodukowane pod markę Lorien, oraz zmywalnia – osobno do naczyń i szła. Warto zaznaczyć, że inwestycja w najwyższej jakości wyposażenie restauracji, nawet to schowane na zapleczu i niewidoczne dla klienta, to inwestycja w dobre jakościowo jedzenie, dzięki któremu goście wracają do restauracji. Grupa Lorien nie tylko oferuje najwyższej jakości sprzęt gastronomiczny, ale przede wszystkim, zapewnia usługi doradczo-projektowe. Wiedza praktyków, projektantów – gastronomów to wartość nie do przecenienia przy inwestycji tej skali. W portfolio marki Lorien znajdują się najlepsze restauracje i hotele w Polsce i na świecie, a nawet… strefa cateringowa Stadionu Narodowego. Lepszego partnera w polskim świecie gastro nie znajdziecie!
Odwiedzając Park Designu i Sztuki Mo w Poznaniu, koniecznie zajrzyjcie do restauracji Włoszka 2.0! Przetestujcie na własnych kubkach smakowych kunszt szefa kuchni i jakość urządzeń Lorien. Gwarantujemy, zapragniecie tu wrócić!
[ Nie taka straszna jak ją malują - sprawdź jak urządzić czarną kuchnię! ]